İstanbul Terrazzo İşlemi Nedir?
04-08-2022İstanbul Terrazzo Yer Döşemeleri
03-08-2022Terrazzo zemin döşeme sistemi onaltıncı yüzyılda italya’nın venedik kentinde keşfedildiği tahmin edilen tarihin belki de en eski ve iktisatlı zemin kaplama ürünüdür. İtalyan yapı ustaları, inşa ettikleri yapı ve binalarda dökülen ve hasar gören granitleri değerlendirmek için bir çözüm arayışı içerisindeydiler. Keşfettikleri en güzel yöntemin çimento karışımının içerisine bu malzemeleri atarak dekoratif bir yüzey imal etmek oldu ve bu yöntem uzun yıllarca kullanıldı.
Yirminci yüzyılın başlarında gelişen teknoloji aletlerinin ortaya çıkmasıyla uygulaması çok daha kolay olan terrazzoya en çok destek 2.dünya harbi sırasında yaşanan teknik ve bilimsel gelişmeler olmuştur. Bu yolla güçlü bağlayıcığı olan kimayasal direnci yüksek epoksi reçineler terrazzo uygulamalarında kullanıma başlanmıştır.
Günümüzde ki terrazzo, geçmişte kullanılan terrazzolara göre çok daha şık ve canlı renklerle mimarların dekoratif tasarımlarını zeminlere yansıtabilir. Uzun ömürlülük ve düşük bakım maliyetleriyle de diğer zemin döşeme malzemelerine göre daha fazla avantaj sağlar. Bununla birlikte tasarımcılara daha fazla renk seçeneği ve dekoratif desenler yaratma özgürlüğü verir. Bu nitelik epoksi terrazzoya has olup, doğru tercih edilmiş renk kombinasyonları ile bu hayal edilen her zemin tasarımı uygulamasını mümkün bir hale getirir.
Zemin kaplama uygulamalarında derz (boşluk) kullanılmadığından, uygulandığı alan ve zeminlerde bir bütünlük sağlar. Bu sebeple özellikle eğimsiz ve geniş alanlara sahip olan hastane, hava limanları ve alışveriş merkezleri gibi bir çok alanda tercih edilirken, yapısı sayesinde de küçük ve dar alanlara ferahlık katar.
ABD başta olmak üzere avrupa’da yaygın olarak tercih edilen terrazzo zemnin kaplaması ülkemizde fazla bilinmemektedir. Bunun kökeninde mimarlarımızın malzemeyi yeterince tanımıyor olmaları, uygulama aşamasının dikkat ve titizlik gerektirmesi ve üretim masraflarının normalin çok daha üzerinde algısı yatmaktadır. Maliyetin yüksek algılanması, terrazzo'nun ömrü ve bakımı dikkate alındığında gerçeği yansıtmaktadır.
Terrazzo'nun dizayn ve avantajlarının yanı sıra, ihtiva ettiği kimyasal malzemer açısından da çevreye duyarlı olduğu gözlemlenebilir. Oturduğumuz evlerimizde dahi kullandığımız birçok kimyasal malzeme 20° oda sıcaklığında bile buharlaşabilen uçucu organik bileşik ihtiva ederken, terrazzo zemin kaplama uygulamasını oluşturan kimyasallar hiçbir uçucu kimyasal içermez. Terrazzo mayasıl ve bakteriyel sınıfı mikrobiyolojik oluşumların engellenmesi konusunda da oldukça sağlıklıdır. Dünyanın bir çok ülkesinde ki hastaneler de kullanılması zorunlu hale getirilen terrazzo ürünleri, son zamanlar da toplumları sağlık yönünden etkileyen ciddi bulaşıcı salgınların yayılmasında da önceyici bir rol oynamaktadır. Tüm bunlarla birlikte terrazzo uzun ömrü sayesinde değişim için sarf edilecek enerji ve kaynakları minimuma indirerek yüksek oranda tasarruf sağlar.
Günümüzde terrazzo, bir mimari yapının leed talimatlarına uygunluk seviyesinde diğer zemin kaplamalarına göre yaklaşık %5 öne geçmesini sağlamaktadır. Bu sayede çevreci yapıların oluşturulmasında avantaj sağlamaktadır.
Sağlanması gereken ön şartlar gerekli çevresel koşul gereksinimi, beton zeminlerde ki her türlü reçineli döşeme uygulamalarında sıkça göz ardı edilen bir aşamadır. Bu koşullar, rutubet yada nemin hareketi, ısı ve yapıda ki nem oranı ile ilgilidir.
En mükemmel sonuçlar için zemin sıcaklığı, uygulama esnasında sıcaklık minimum 13°C-15°C olmalıdır. Ayrıca epoksinin döşenirken yoğunlaşma anında 5°C'nin üstünde olması önerilmektedir.
Beton zeminin yüzey sıcaklığı yoğunlaşma noktasının altında ise nem zemin yüzeyinde yoğunlaşır ve bazı durumlarda beton plakanın içine emilir. Bu durum epoksinin uygulanma sırasında veya uygulandıktan sonra yetmiş iki saat içerisinde gerçekleşirse, sistemlerin reaksiyonu yarıda kalarak mat bir görünüm ve yetersiz yapışmaya neden olmaktadır. Başarısız sonuçları önlemek için uygun koşulları temin etmenin en etkin yolu döşeme işlemini uygulanacak yüzey ve ortamın sıcaklığı ve nem koşşullarını yerine getirdikten sonra yapmaktadır.
Sürekli değişen hava hareketi ve iyi bir havalandırma şüpheli koşullarda olası yoğunlaşmayı en aza indirgemektedir. Zemin hazırlığı uygun olmayan yüzeylerde basit gibi görünen bir çok işlem, uzun ve zor bir onarım sürecine dönüşebilir. Aşağıda belirtilen koşullar yüzey hazırlığı çeşitlerini belirler. Mekanik uygulama hazırlığı tüm toz ve kirlilik gibi yabancı malzemeler, tatmin edici bir yapışma ve kavrama sağlamak için mekanik olarak çıkarılmalıdır. Keskin tırnaklı elmasların kullanılarak taşlama ve bilyalama yöntemi mevcut beton yüzeyi hazırlamanın en etkili şeklidir.
Eski beton yüzeylerin yapısal açıdan sağlıklı olmaları gereklidir. Reçineli döşeme uygulanmadan önce kusurlu ve tahrip olmuş bölgeler onarılmalıdır. Mevcut boyalar ve kabuk halinde ki gevşek beton yüzeyleri, tırnaklı elmas kullanarak kaba kumlama, bilyalama veya taşlama işlemleri ile temizlenmelidir. Mimari koşulların müsait olduğu bazı durumlarda aşırı biriken boya ve sızdırmaz malzeme kalıntılarını çıkarmak için sıyırıcı da kullanılabilir.
Yeni atılmış betona kaplama öncesi bakım yapılarak kurutulmalıdır. Yeni atılmış beton en az yirmi sekiz gün bekletilmelidir. Kaplama öncesi hiçbir bakım yardımcısı malzeme ve sızdırmaz ürün kullanılmamalı, beton zemin veya yüzey mala yardımı ile düzeltilmiş olmalıdır. Yağ ve beton kaymağı bütün yabancı malzemelerin yüzeyden çıkarılıp yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir.
Bu aşamada trisodyum ve fosfat gibi ağır işler için uygun çıkarıcılar kullanarak buharla temizlik yapılabilir.